Kay Bojesen Abe

Kay Bojesen abe

Kay Bojesen Abe

Når man tænker Kay Bojesen, så er det første, man kommer i tanke om, den legendariske Kay bojesen Abe, der siden produktionen startede i 1951, har været et af de største designikoner – både i Danmark og i udlandet. Tanken bag Aben fik Bojesen, da han i netop 1951 ville designe en helt speciel knage til børnenes jakker, hvilket dog udviklede sig til det elskede design, som vi kender i dag.

Se mere om Kay Bojesen Abe her

En af hovedårsagerne til Abens vedvarende status er den helt specielle udformning, som aben har. Den nærmest pæreformede krop, de store øjne og de krogede arme gør Kay Bojesen Abe helt speciel og fantastisk at beskue. Udover designet, som er i absolut topklasse, gør materialerne også Aben til et af de mest legendariske stilikoner i dansk designhistorie. Kombinationen af teak og limba-sorterne giver udsøgt farvekontrast, og den bløde og elegante polering til slut gør også Aben rar at røre ved. Der er ikke ét fejltrin ved Aben – derfor er dens status som stilikon overalt også fuldt fortjent!

Det helt specielle ved præcis Aben, frem for alle de andre geniale designs, er, at Aben gennem tiden er produceret i hele 3 forskellige størrelser: Den lille, mellem og store abe. Målende fra blot 20 cm op til 60 (!) cm i højden, er den største abe noget af en eye catcher i ethvert lokale! Fordi aben netop fås i disse 3 forskellige størrelser, er der også en abe til en hvilken som helst stue – om end den er stor eller lidt mindre.

Aben har igennem en hel generation skabt glæde; Fra starten som legetøj til børn, nu som verdenskendt stilikon, som signalerer status hos enhver. Aben vil derfor være en oplagt gaveidé til en rund fødselsdag eller lignende anledning, hvor der skal skabes smil på læberne og fryd for øjnene hos både voksne og børn. Pris og kvalitet hænger uhjælpeligt sammen, og selvom Aben kan virke dyr (især den store!), så er det en fantastisk gave, der vil sprede glæde i generationer.

 

Kay Bojesen Søpapegøje

Kay bojesen Søpapegøje

Kay bojesen Søpapegøje

En anden af de mest kendte og elskede figurer, som Kay Bojesen har designet, er Søpapegøjen. Søpapegøjen blev designet i et samarbejde mellem Bojesen og teatermaleren Svend Johansen i 1954, og skabte i første omgang glæde hos familien Bojesen på deres terrasse, Bella Vista. Derfor nåede Bojesen heller ikke at få sat fuglene i produktion – noget der dog heldigvis blev gjort senere.

Læs mere om Kay Bojesen Søpapegøje her

Grunden til Søpapegøjens enorme succes i alle aldersklasser er ikke blot det muntre og åbent sindede design, men i lige så høj grad de meget farvestrålende farver på både næbbet og omkring øjet. Det giver Søpapegøjen en helt anden appeal hos specielt yngre mennesker, der godt kan lide, at der er lidt mere farve i stuen end de mere klassiske brunlige, trælige farver. Derudover er der selvfølgelig det meget åbne design, hvor den let foroverbøjede papegøje med åbne arme hilser på alt og alle – er det ikke en smuk tanke?

Selve Søpapegøjen er udskåret i bøgetræ, der er poleret, således at der er opnået runde hjørner Derudover er der malet uden på bøgetræet, så Søpapegøjen har opnået sit karakteristiske farvespil i næb og øjne.

Søpapegøjen har, som skrevet, fra starten af været umådelig populær for folk i alle aldre, hvilket er mere end nok grund til at sige, at den egner sig som gave til enhver lejlighed, der skal være noget særligt. Det være sig fødselsdage, jubilæer, barselsgaver osv. Altså: Lejligheder, der ved hjælp af den fantastiske papegøje skal gøres til en ren fornøjelse at være en del af. Der er INGEN, der kan være utilfreds med en sådan gave!

 

Kay Bojesen Gyngehest

Kay Bojesen gyngehest

Kay Bojesen gyngehest

Synonymet med glæde og fantasifuld leg for de mindste, er bare en af de ting, som Kay Bojesens Gyngehest er kendt for at være. Denne gyngehest er den måske nok mest kendte gyngehest i dansk historie overhovedet, og du vil helt sikkert have stødt på den et eller andet sted: Ja, måske endda leget med den, da du var helt lille.

Køb Kay Bojesen Gyngehest her

Gyngehesten blev designet i 1936, og er dermed en af de lidt tidlige designs fra Kay Bojesens hånd, da han først i 1933 begyndte at producere legetøj. Ikke desto mindre har Gyngehesten allerede siden dengang bidt sig fast i danskernes bevidsthed, og mange af de Gyngeheste fra dengang er stadig i brug den dag i dag. Det vidner om, at Bojesen allerede dengang havde styr på holdbarheden og kvaliteten, hvilket især afspejles i Gyngehesten.

Gyngehesten er lavet i massivt bøgetræ, som kan tåle det meste, og som dermed gør Gyngehesten til én af de stykker design fra Kay Bojesen, som man roligt og trygt kan lade sine børn lege med – uden at være bekymret for tilstanden efterfølgende! Dette er også en medvirkende faktor til, at så mange Gyngeheste er gået i arv fra generation til generation, hvor de alle dage har skabt eufori og fantasifulde indslag hos alle mindre børn.

Gyngehesten er på alle måder et must have for mindre børn, da det simple design udfordrer børnenes kreativitet og fantasi, og det er derfor en oplagt gave til f.eks. en barnedåb eller en fødselsdag for de mindste børn, som du ikke skal være i tvivl om falder i god jord. Du kan også vælge at se en Gyngehest, som dit bidrag til fremtidige generationers abstrahering fra den digitale verden – de vil altid elske en Gyngehest, og denne i særdeleshed!

 

Kay Bojesen Alfabetklodser

Alfabetklodserne er en udfordring for selv det største legebarn: Klodserne siger intet selv – man må selv skabe bogstaver og ord ved hjælp af sin egen fantasi og klodsernes form. Alfabetklodserne blev oprindeligt designet af Bojesen i 1950’erne til den danske folkeskole, hvor han tænkte dem, som en kreativ og innovativ måde at lære det danske sprog på. I dag er det et genialt værktøj til både de helt små, der for første gang stifter bekendtskab med bogstaver, til de lidt større, der kan lave sætninger med klodser, samt de voksne barnlige sjæle, der har brug for udfordring af deres fantasi.

Alfabetklodserne er endnu engang designet til at skulle holde i flere generationer – et kendt træk fra Bojesens side. De er lavet i bøgetræ af høj kvalitet, og de kan holde til langt det meste, de kan blive budt i dagligdagen. Dette betyder også, at et sæt alfabetklodser vil kunne gå i arv fra generation til generation, og dermed blive en evig kilde til udfordrende, fantasifuld læring.

Da Alfabetklodserne er i et flot design og er meget dekorative, kan de sagtens købes til dekoration, men de vil helt sikkert finde størst begejstring hos mindre børn, der har gåpåmod for at lære. Derfor vil de være en oplagt jule/fødselsdagsgave: Du går aldrig galt i byen med disse ved hånden.

 

Kay Bojesen 1886 – 1958

Kay Bojesen blev født i 1886 i København som den tredje i en søskendeflok på 3. Han kom først i lære som købmand i 1903, hvorfra han fik sit lærebrev i 1906. Derefter arbejdede han kortvarigt andetsteds, hvorefter han i 1910 fik sit lærebrev hos sølvsmeden Georg Jensen. Derefter arbejdede han primært som sølvsmed i 23 år i hans eget firma, som han dog i 1933 omlagde, således at de ikke kun producerede og designede sølvsmykker, men også udvidede med design og produktion af legetøj. I 1952 blev firmaet kongelig hofleverandør – en titel, som firmaet stadig bærer den dag i dag.

Kay Bojesens design er mest karakteriseret ved rene former med blanke, glatte overflader, hvilket han i sin tid var en af de første til at bringe på banen på den danske designscene. Han er særligt kendt for sine legetøjsfigurer, der altid er lavet i træ og designet med især runde former, der skal være en fryd for både øjnene og hænderne. Mange af hans designs er gået ud af produktion, og kommer man i besiddelse af et sådant design, kan det indbringe store summer på auktion.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)